Iratkozzon fel hírlevelünkre

Interjú – A szomszéd ’Lebowski’

 

Interjú – A szomszéd 'Lebowski'

Húsz éve a magyar Stand-up élvonalában. A Szomszédnéni Produkciós Irodának fele bandája, Karinthy gyűrű-díjas előadóművész, humorista, az erdélyi poén fenomén, a sörmester... sorolhatnánk az érdemeket, de talán essen szó itt másról is. Tóth Szabolcs a karantén idején is aktív, naponta lepi meg rajongóit frissített tartalommal. A humoristát e-mailben kérdezte Holocsi Balázs.

A Szomszédnéni Produkciós Iroda jövőre lesz 20 éves. Hogyan találtatok egymásra, mi volt az a pont, amikor azt mondtátok, ez működhet.
2001 áprilisában tartottuk az első fellépésünket, mint Szomszédnéni, akkor még hárman voltunk. Persze ha nagyon őszinte akarok lenni, már márciusban felléptünk egy leánybúcsún sztriptízparódiával, de végül nem abba az irányba fejlesztettük a produkciónkat. Bálint Ferenc, aki már középiskolában is verbuvált magának egy humortársulatot, keresett meg, hogy beállnék-e harmadiknak egy ilyen humortársulatba, én meg igent mondtam. Mint utólag kiderült, egy közös barátnőnk ajánlott engem neki. Egyetem mellett működtettük ezt a társulatot, és én személy szerint egészen addig szkeptikus voltam, hogy működhet, amíg a Dumaszínház fel nem vett a tagjai közé.

Honnan a név? Volt egy szomszéd néni?
Az a fura helyzet áll fenn, hogy ez számomra is egy rejtély. Nem tudom, ha van még egy olyan társulat, vagy együttes, amelynek van tagja, akinek fogalma sincs, honnan a nevük. Nekem Bálint Ferenc javasolta, hogy legyen ez, nekem nem nagyon tetszett, de azt mondtam akkor 2001 áprilisában, hogy erre az egy fellépésre jó lesz. Aztán nézd meg, mindjárt eltelt húsz év, és még mindig ez a nevünk.

Húsz év alatt a legnagyobb rock bandák is szétmennek, majd összejönnek újra. Nálatok mi a sikeres együttműködés titka?
Természetesen nálunk is előfordulnak viták. Egyszer felléptünk egy Szilveszteri bulin, ahol kiderült, hogy ott kell, hogy töltsük fellépés után az egész éjszakát, mert csak reggel tudnak minket elvinni a szállásra. Nos, azon az éjszakán háromszor mentünk szét, és háromszor álltunk össze újra. Szóval nekünk is volt ilyen, csak a kettő között nagyon rövid idő telt el, így senki nem tudott róla. A titok szerintem abban van, hogy egyikünk sem ragaszkodik a végletekig az igazához, hanem tud engedni. Én legalábbis nem ragaszkodom végletekig az igazamhoz és tudok engedni.

Mivel készültök a jubileumra?
Idén májusra volt – vagy még van, nem tudom – tervezve egy bemutatónk, egy új est, ez viszont nem a jubileum ünneplése, csak a szokásos évi egy új bemutató. Mivel mindketten halogató típusok vagyunk, a jubileumi ünnepségre eddig mindössze a következő irányvonalakat fektettük le: legyen nagyon vicces, legyen fergeteges, legyen óriási.

A Dumaszínház mára egy brand lett, amely kimagasodik a magyar Stand-up szcénából. Miért döntöttetek úgy, hogy az ő vitorláik alatt hajóztok?
Megbízhatóak a vitorláik, meg van hűtő a hajójukon. Igazából ez nem volt döntés, hiszen amikor csatlakoztunk, még nem is ismertünk más ilyen jellegű társulatot. A döntés abban állt, hogy egyáltalán elutazzunk Kolozsvárról és szerencsét próbáljunk a Dumaszínháznál. Ezt a döntést is sokáig halogattuk, mígnem Felméri Péter meglépte ezt, kapott szerződést a Dumaszínháztól, úgyhogy ezen felbátorodva – hogy ne mondjam azt, az irigységtől vezérelve – mi is nekivágtunk az útnak, és nekünk is sikerült.

2011-ben kaptátok a Magyar Rádió „humor-oszkárját" a Bon Bon díjat. Ezt egy adott műsorért adják, vagy 'karriert' díjaznak?
Ezt egy adott év teljesítményéért adják, tehát nekünk a 2010-es évi, a Rádiókabaréban nyújtott teljesítményünket díjazták. Hozzáteszem, hogy velünk együtt Badár Sándor is megkapta ezt a díjat, illetve szerencsére nem ugyanazon a bonbonon kellett osztozzunk, ő is kapott külön egyet.

Néhány évvel később jött a Karinthy-gyűrű. Az már a szakma csúcsa?
Igen. Tulajdonképpen hat éve már lejtőn vagyunk. Mondjuk, ott van még a Kossuth díj, de az nem kifejezetten humorszakmai díj. Egyetlen élő Kossuth díjas humorista van, ő Sándor György. Ahogy egyszer Litkai Gergely kollégánk fogalmazott, sokan szeretnének az egyetlen élő Kossuth díjas humorista lenni, ennek érdekében először Sándor Györgynek kell lépnie.

Ötletgazdái voltatok az immáron 16 éve futó Erdélyi Humorfesztiválnak. Részt vesztek még a szervezésben?
Átadtuk fiatalabb erdélyi humoristáknak a szervezést, akiket akkor elláttunk tanácsokkal, aztán vagy megfogadták őket, vagy nem. Szerencsére eddig minden évben meghívtak bennünket is fellépni. Rettegek attól a pillanattól, amikor lesz Erdélyi Humorfesztivál és nem leszünk ott.

A legújabb estetek a „Nem azért mondom!" azoknak a névtelen hősöknek szól, akiket nap, mint nap idegesítenek, bosszantanak és irritálnak olyanok, akik amúgy is „nem azért mondták". (Dumaszínház) – titeket naponta idegesítenek?
Igen, ez az az est, amelyet májusban készültünk bemutatni. Úgy gondolom, hogy a szakmánkból fakadóan nekünk kicsit érzékenyebben kell tekintenünk a világra, a körülöttünk zajló eseményekre, vagy ahogyan a KRESZ-ből tanultam „fokozottan figyelemmel" kell járnunk-kelnünk, és ez azzal jár, hogy idegesítő dolgokat figyelünk meg. Én edzem magam, hogy ezek a dolgok ne idegesítsenek fel, hanem csak vegyem szépen tudomásul, hogy idegesítő. Ha felidegesítenek nagyon, abból nem poén lesz, hanem fröcsögés. Azt hiszem, az emberek nagy része, ha választania kellene a fröcsögés és a poén között, a poént választaná.

Van műsorotok Excel hiénáknak és az idegösszeomlás szélén álló középvezetőknek is. Ezek céges fellépések?
Inkább úgy fogalmaznék, hogy a céges fellépések inspirálták. Ez egy közös műsorunk Litkai Gergellyel, és már többször előfordult, hogy cégek ezt a műsort rendelték meg. Tehát így lett teljes a történet. Írtunk egy estet a cégekről az alapján, amit láttunk a cégeknél, aztán ezt ők megnézik és röhögnek azon, hogy milyenek ők.

A legtöbb humorista azt mondja magáról, hogy a színpadon kívül nem vicces ember. Te melyik kategóriába tartozol?
Én szeretek viccelődni, társasági embernek tartom magam, noha nem föltétlenül vagyok a társaság középpontja, viszont ez nem ugyanaz, mint színpadon. Ott egy megszerkesztett, többször újraírt, lecsiszolt produkciót mutatunk be, azon kívül hát mit mondjak, van hogy pár sör után szóviccek jutnak eszembe. De az legalább jó jel, hogy ideje hazaindulni.

Nem jártál még Törökországban, benne van a jövőben egy török út?
Képzeld, éppen most júniusra hívtak barátaink Törökországba nyaralni. Mesélték, hogy ők már sok éve odajárnak kikapcsolódni és hogy mekkora élmény, muszáj csatlakoznunk idén nekünk is. Tehát ha nem jön közbe ez a szünet, akkor idén végre eljutottam volna Törökországba, de ha vége a szünetnek, igyekszem minél hamarabb pótolni ezt az elmaradást. Továbbá követtem neten Pengő Zoltán útját – láttam, hogy vele is készítettetek interjút – és az ő leírásai alapján is nagyon kedvet kaptam megismerni Törökországot.

Egy ideig most zárva vannak a színpadok. Naponta posztolsz tartalmat a közösségi oldaladon, és a Szomszédnéni oldala is aktív. Közönség nélkül nehezebb poénokat közvetíteni?
Vannak olyan poénok, amelyek a színpadon születnek, de azok elenyésző mennyiségűek. Javarészt előre ki van találva, megírjuk őket, tehát tulajdonképpen közönség nélkül születnek azok is. Viszont a színpadon nap, mint nap előadjuk más-más közönségnek, így tudjuk csiszolni, kidobjuk, amiről kiderül, hogy csak nekünk tűnt viccesnek, viszont amit az internetre gyártasz, azon már nincs mit csiszolni, egyszer kiraktad, nem rakhatod ki másnap megint kis változtatásokkal. Viszont a videók, amiket posztolok sokkal inkább videónaplók, nem törekszem rá, hogy viccesek legyenek, egyszerűen elmesélem, hogy mit gondolok, és milyen zenét ismertem meg legutóbb.

Több kollégád is kiadott már könyvet, te megelőzted sokukat a Nem Semmi-vel. Miért hallottunk róla mégis keveset?
Megjelent 2011-ben a Nem Semmi, de nem kavart nagy port. Igazából semmit nem kavart, nemhogy port, úgyhogy nem sokan tudnak róla. Az a kiadó utána csődbe is ment, és csak remélni tudom, hogy nem az én könyvem miatt. Ha sokáig fog tartani ez a karantén, lehet felrakom ezt a könyvet hangoskönyv formában az internetre, aztán aki kíváncsi, meghallgathatja.

Van olyan humorista, akit példaképnek tartasz, vagy különösen kedveled a műsorait?
Rengeteg ilyen humorista van, például a Dumaszínházból egytől-egyig mindenki. De ha külföldi humoristákról van szó, hát természetesen a Monty Python, John Cleese előadására már van jegyem, ezen a héten kellene lennie. Kétszer is láttam itt Budapesten Louis CK-t, őt is nagyon nagyra tartom, illetve újabban a brit James Acaster az egyik kedvencem.

Nagy sörszakértő hírében állsz. Az EFES-t kóstoltad már?
Mi az hogy! Megkóstoltam, majd kértem még egyet, majd még egyet. Kellemes, könnyed, jó nagy kortyokkal iható sörnek tartom, egy belvárosi nyári terasz kellemes kiegészítője, legyen szó bármelyik belvárosról.

Ha egy filmcímmel kellene jellemezni a mostani, színpadot nélkülözni kénytelen, Tóth Szabolcs életét, melyik film lenne az?
A Nagy Lebowski. Van az a jelenet, amikor egy norvégmintás kardigában fekszik a földön fülhallgatóval és zenét hallgat. Mostanában gyakran eljátszom ezt a jelenetet én is, van is hozzá ugyanolyan kardigánom.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események