Iratkozzon fel hírlevelünkre

Interjú - Harcsa Veronika énekes


(fotó: Harcsa Veronika)

Egy sokoldalú énekes, számottevő hazai és nemzetközi elismertséggel. Gyémánt Bálinttal közös akusztikus duójukkal bejárták már a fél világot, eközben Törökország számos városába is eljutottak. Múlt év novemberében Ankarában is felléptek, mely koncert után, mindenki egy cseppet lelkileg felfrissülve távozhatott. A kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát e-mailben kérdezte Holocsi Balázs.

Harcsa Veronika volt a kislány, aki mindig énekelt, és az ovis rendezvényeken a színpad elejére tolta az óvónéni? Minden második gyermek énekes szeretne lenni. Mikor lett világos, hogy nálad ez meg is fog valósulni?
Az a kislány voltam, akit matekversenyre küldött a tanítónéni. Néptáncolni is jártam, ahol mint szépen artikuláló, komoly kislány felkonferáltam az együttest, de a zeneiskolában csak egy voltam a diákok közt, nem emelkedtem ki. Gimnáziumban matektagozatra jártam, sokáig úgy tűnt, hogy reál pályára lépek, érettségi után is a Műszaki Egyetemre mentem informatikusnak. Nagyon későn, huszonegy évesen döntöttem úgy, hogy a zene fontosabb egy hobbinál, ekkor felvételiztem a Zeneművészetire, és ez megváltoztatta az életem.

Gyerekkorodban milyen zenéket, bandákat hallgattál? Családodban milyen szerepe volt a zenének/zenélésnek?
Otthon klasszikus zene szólt, jazz soha. Az osztálytársaimtól, unokatesóimtól hallott zenék hatottak rám, Michael Jacksont, Doorst, Pink Floydot, Janis Joplint hallgattam sokat, meg mindenféle 90-es évekbeli slágert, amiket felvettem a rádióból. A szüleim szerették a zenét, de az ő gyerekkorukban egyikük családja sem engedhette meg magának, hogy zeneiskolába járjanak. Ezért különösen fontos volt nekik, hogy én és a húgom már megkapjuk ezt a lehetőséget, és ne csak hallgassuk, de valamennyire értsük is a zenét. Azt nem gondolták, hogy ez később a hivatásom lehet, és nagyon meg is voltak ijedve, amikor otthagytam az informatikát.

Erik Sumo Band, Harcsa Veronika Quartet, Bin-Jip, Harcsa-Gyémánt duó és sorolhatnám... melyiket érzed leginkább jelentősnek a karrieredben?
Mindnek megvolt a maga szerepe, de a quartetemet és a Bálinttal közös duót érzem a legfontosabbnak, mert ezekben dominálnak a saját dalaim. Jelenleg (mármint koronamentes időkben) Gyémánt Bálinttal vagyok a legaktívabb, együtt bejártuk a fél világot. Emellett egy Next.Ape nevű belga projekttel is dolgozom, Magyarországon pedig egyre gyakrabban énekelek klasszikus zenészekkel, amiből kiemelkedik egy Debussy projekt. Sajnos ez utóbbinak a lemezfelvételét pont keresztbevágta a veszélyhelyzet kihirdetése, remélem hamarosan felvehetjük a fonalat.


(fotó: Harcsa Veronika)

Jelenleg a Gyémánt Bálinttal alkotott duó a fő zenekarod. Ez hogyan jött létre?
Felkértek, hogy énekeljek egy lemezbolt szülinapi buliján, de a hely olyan kicsi volt, hogy az akkori quartetem nem fért volna be, így Bálinttal mentünk ketten. Olyan jó élmény volt, hogy nem hagytuk abba, és egy idő után elkezdtünk dalokat írni, kifejezetten az új duó felállásra. Az évek során rengeteget dolgoztunk azon, hogy egy teljes koncerten át is izgalmas tudjon maradni a hangzásunk, mindketten használunk perkusszív, kísérleti technikákat is.

Mindig csak ketten léptek fel, vagy néha kibővül a felállás?
A duónknak két éve lett egy két belga zenésszel (dob és nagybőgő) kibővített négyes verziója is. A Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban végeztem a mesterképzést, és elég jó kapcsolatom maradt az ottani jazz szcénával, így alakult, hogy éppen belga zenészeket kértünk fel.

Legújabb albumotok címe Shapeshifter (alakváltó), miért a név?
Ezen a lemezen váltunk duóból quartetté, vagyis a forma megújult, de a lemez magja továbbra is a duónk, csak alakot váltottunk a zenei kifejezéshez.

Pár mondatban bemutatnád a lemez világát?
Ez egy urbánus lemez, a mostani bezárt időszak totális ellenpontja. Amikor írtam, London és Budapest között ingáztam, a megelőző években pedig hol Brüsszelbe, hol Berlinbe repültem rendszeresen, igazi többlaki kozmopolitaként. Lenyűgözött a nagyvárosok sokarcúsága, ez ihlette a dalokat.

Nemrégiben egy mini turnén jártatok Grúzia, Azerbajdzsán és Törökország érintésével. Különbözött az országok közönsége?
Ebben a térségben nincsenek annyira hozzászokva az emberek, hogy csendben ülve hallgassanak zenét, mint a nyugati országokban, inkább az a bevett, hogy egy laza, baráti este része az élőzene. Nekünk ez kihívás, mert jobban meg kell dolgoznunk a figyelemért, de talán nagyobb sikerélmény is, amikor sikerül megállítanunk a levegőt.

örökországban több városban is felléptetek, mik voltak az élmények, tapasztalatok?
Nagy élmény volt napokig úton lenni az országban, elképesztő finomakat ettünk, és mindenhol nagyon kedves emberekkel találkoztunk. Sok emléket hoztunk magunkkal, Bursában vettem egy sokszínű sálat, arról mindig a turnénk jut majd eszembe.

Volt bármi vicces, esetleg érdekes szituáció, mellyel az országban találkoztatok?
Isztambulban sirályokat etettünk kompról, ahogy helyi kísérőink mutatták, aztán az ázsiai oldalon Bálint beült egy borbélyhoz. Én persze nem léphettem be, úgyhogy az utcán teázva figyeltem a vitrinen keresztül, ahogy az állának szegezik a pengét.

Az ankarai koncerten egy tűt sem lehetett leejteni. Hol szeretsz jobban koncertezni, kisebb családiasabb helyeken, vagy nagyobb koncerttermekben?
A kisebb helyeken könnyebb személyesnek lenni, ami a mi zenénkben alapérték. A nagy koncerttermek felpörgetnek adrenalinnal, de ott kihívás az intim atmoszféra megteremtése, úgyhogy ha választani kell, a kisebb termekre szavazok.

A számok között mindig kommunikálsz a közönséggel, vagy csak itt tettél kivételt az érthetőség kedvéért?
Az embereket a történetek érdeklik a legjobban, mindenhol, minden zenét könnyebb befogadni, ha kap hozzá kulcsot is a közönség.

Hogyan telik egy napod mostanában? Adsz te is online koncerteket?
A teljes online koncerthez nincsenek meg a technikai felszereléseim itthon, de persze én is veszek fel telefonos videókat. Vállaltam egy kihívást, minden nap posztolok valami pozitívat a bezártságból, így tartom a kapcsolatot a közönséggel. Emellett neveltem kovászt, kétnaponta kenyeret sütök, rengeteget főzök és sportolok. Nem rosszak a napok, csak nagyon hiányoznak a kollégák és a közönség.

Mik a jövőbeli tervek? Új album, újabb turné?
Rengeteg terv áll most, nem is merem elmondani őket, amíg fel nem oldódik a helyzet.

Ha egy filmcímmel kellene jellemezned a török turnétokat, melyik lenne az?
Crossing the bridge.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események