Iratkozzon fel hírlevelünkre

Interjú - Kalmus Felicián csellóművész

Interjú - Törékeny Világ

Crossover csellóművész, aki öt évesen vette először kezébe a hangszert, és azóta le sem tette. A randomcello atyja, aki műsoraiban ötvözi a zenei műfajokat. Az Ankarában is sikeres koncerteket adó Kalmus Feliciánt e-mailben kérdezte Holocsi Balázs.

Miben különbözik egy „crossover" csellóművész egy csellóművésztől?
A leginkább abban, hogy a megszokott klasszikuszenei játékmód ki kell bővüljön újabb karakterekkel, hangformálásokkal, sokszor feszesebb, vagy máshogy lüktető ritmizálási, hangváltási és egyéb technikákkal.

Hány éves korodban kezdtél ismerkedni a hangszer rejtelmeivel?
Óvodába jártam még, 5 éves voltam.

Miért a cselló?
Ó, erről már sokszor, sok mindent meséltem. De a lényeg, hogy ezt a hangszert ajánlották a kezembe zeneiskolában, amikor legelőször elmentünk édesapámmal. Én dobolni szerettem volna, de azt mondták előtte "rendes" hangszert is kell tanulnom. A véletlen találkozásból szerelem lett, és ma már el sem tudnám képzelni nélküle az életem.

Videóidban sokszor különös környezetben csellózol, erdőn, mezőn, tóparton, sziklák között. Hogy esik a választásod ezekre a helyekre? Ez a #randomcello?
Ezek mindig valahol nagyon inspiráló, vagy épp a zenei hangulatot alátámasztó helyszínek. A #randomcello erről szól, így egyben kis zenei és képi bon-bon-ok... ahogy most pedig szobakoncertek formájában tudok ebben a viszonylagos bezártságban mégis ablakot nyitni a gondolatoknak.

Első lemezed Great Great Grandma címmel jelent meg. Pár mondatban bemutatnád az album világát?
A lemezen népdal ihletésű, vagy ha úgy jobban tetszik, népdal feldolgozások hallhatók. A régi dallamok egy mai crossover zenei világba ültetve, tovább szőve és variálva azok motívumait.

A cím honnan jött?
A párommal ötleteltünk... alapvetően elmondhatjuk, hogy ükanyáink még aktívan énekelték és őrizték az utókornak ezeket a népdalokat. Talán, ha még mesélni tudnának nekünk, még olyan kis finom szöveg utalásokról is mesélhetnének, amikre mai fejjel nem is gondolnánk.

Második albumod, melynek bemutatója most sajnálatosan csúszik, különbözik a 'Grandma' anyagától?
Ó, az No2 teljesen más. Ezen nincs népdal, nincs feldolgozás. Egy nagyon színes utazás a klasszikus zene és modern műfajok között, igazi crossover. Keringő, etűd, líra és virtuózitás kéz a kézben viszik hallgatóit.

Hogy zajlik egy „Szobakoncert"? Ülsz a kamera előtt és csak muzsikálsz, vagy követed közben a hozzászólásokat, és esetleg reflektálsz rájuk, mint egy élő koncert közönségére?
Ülök a kis állványra rakott telefonom előtt, egy laptopról pedig a zenei alapokat indítom, hogy a nézőknek egy színesebb és teljesebb élményt nyújthassak. Így ugyan nincs már plusz egy kütyü, amin folyamatosan a hozzászólásokat olvassam, bátorítok mindenkit a kommunikációra, az élő videót követően mindig olvasom azokat, reagálok, válaszolok. Talán jobb is ez így, hiszen a koncert és a mesélés ívét nem töröm meg.

Törökországban is felléptél néhány évvel ezelőtt, hogyan emlékszel vissza ankarai koncertjeidre?
Nagyon szívélyes fogadtatásban volt részem, a három koncertre külön-külön összeállított műsorral készültem. Este koncert, másnap reggel már készültem az újabb esti fellépésre. Szeretek felkészült lenni.

Milyen emléket őrzöl az országról?
Nagyon szeretem Törökországot, az ankarai koncertek előtt is voltam már az országban, más városokat is meg tudtam látogatni. Szeretem a hangulatát, az építészeti kultúráját, a tradicionális ízeit.

Külföldi koncertek milyen sűrűn vannak a naptáradban? Törökországba tervezel visszalátogatni?
Bármikor boldogan mennék újból, ha meghívást kapnék. Ez évben sajnos a tavaszi külföldi koncerteket megette a kialakult helyzet, de augusztus, szeptemberre még állnak a meghívásaim. Ebből a szeptemberi egy olyan méretű koncert, ahova egy zenész és technikus csapatot is össze kellett állítanom, a műsor előkészületei pedig már januárban elkezdődtek.

Hogyan telik egy napod otthon? Biztosan nem csellózol egész nap... mivel foglalkozol még szívesen?
Szinte egész nap csellózom, vagy a hangszerelek. A heti kettő - önként, mindig új műsorral vállalt - szobakoncertre való felkészülés nagyon sok időt igényel. Július 31-én szimfonikus zenekarral játszom az No2 albumról kettő keringőmet, így arra is készítem a zenekari kottákat, a szeptemberire pedig - ahogy írtam - január óta dolgozom. Ezen kívül végre volt időm megjavítani sok olyan dolgot a lakásban, amiket rég óta terveztem és örömmel tölt el, hogy ezekkel is végre tudtam foglalkozni. Végre van időnk közös ebédekre, vacsorákra, délutáni kávézásokra. És írtam egy új dalt is...

Ha egy filmcímmel kellene jellemezned mostani mindennapjaidat, melyik lenne az?
... inkább az új dalom címével: Törékeny Világ

https://www.youtube.com/user/feliciankalmus

https://www.feliciankalmus.com/hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
25
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események