Iratkozzon fel hírlevelünkre

Rólunk

Isztambuli Magyar Intézet

A külföldi magyar kulturális intézetek missziója, hogy az egységes és egyetemes magyar kultúrát terjesszék és népszerűsítsék a nagyvilágban, úgy hogy ezzel párhuzamosan segítik a külföldön vagy határon kívül létező magyar hagyományok és kultúra megismertetését Magyarországon. A Magyarország Isztambuli Főkonzulátusa alá tartozó Isztambuli Magyar Intézet (IMI) is ennek jegyében, a művészet, tudomány és innováció új helyszínéül szolgál Isztambul pezsgő kulturális közegében és szerte Törökországban.

Törökország és Magyarország évszázados szoros kapcsolatát rendkívül jól példázza, hogy az első állami alapítású külföldi magyar intézmény, Karácson Imre áldozatos tevékenységének köszönhetően, Isztambulban jöhetett létre. 1916. november 21-én tartotta alakuló ülését a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet Igazgatói Tanácsa. A kezdeményezést a történelem viharai hamar elsodorták, a főleg ösztöndíjasok fogadására szakosodott kutatási központ csak másfél évig működhetett.

2017-ben megalapításának 100 éves évfordulóját ünneplő intézetet 2013-ban nyitották meg újra, hogy ismét aktív része lehessen az isztambuli kulturális életnek, programjai és kiállításai magyar ízekkel gazdagíthassák a metropolisz multikulturális világát. Az IMI 2016 márciusától egy városközponthoz közeli új épületbe költözött, ahol a legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítóterek, auditórium és tantermek méltó módon teret adnak a magyar kulturális és tudományos élet bemutatására.

Az IMI programja kialakításakor nagy hangsúlyt fektet a lokális programokhoz való igazodásra, ezzel is elősegítve a bemutatott magyar résztvevők minél szélesebb körű publicitását. Miközben a török-magyar kapcsolatokban korábban is hangsúlyos irodalmi és zenei programokat újabb megjelenésekkel színesíti, a már meglévő kapcsolatok felélénkülését is támogatja. Igyekszik hozzájárulni a hazai képzőművészet, film- és színházi kultúra törökországi népszerűsítéséhez, továbbá célja a hazai tudományos élet szereplőinek lehetőséget adni, hogy Törökországgal kapcsolatos kutatásaikat bemutathassák a helyi tudományos világnak.

Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a Törökországban élt és alkotott magyarok emlékét felidézzük és munkásságuk kutatását szorgalmazzuk, emlékhelyeiket méltó módon megőrizzük. Intézetünk számos nemzetközi együttműködésben is részt vesz, a Törökországban található európai uniós országokkal közösen megrendezett programok – Nemzetközi Duna Nap, Visegrádi Négyek Filmfesztiválja, Európai Nyelvek Napja, stb. – aktív támogatója. Mindezek mellett az oktatás is kiemelt fontosságú az intézet missziójában, így a magyar nyelvoktatáson keresztül évente közel 100 diák fejlesztheti magyar nyelvtudását, illetve szerepet vállalunk a magyarországi ösztöndíjprogramok népszerűsítésében is.

Az Isztambuli Magyar Intézet honlapja, Facebook, Twitter és Instagram oldala mindig a legfrissebb információkat tartalmazza rendezvényeinkről, továbbá más színes, érdekes linkek és fotók tájékoztatják az érdeklődőket a helyi magyar vonatkozású kulturális programokról, magyarországi érdekességekről, aktualitásokról.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk programjainkon!

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események