Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kőnig Frigyes: Oszmán kori várak a Kárpát-medencében c. kiállítás

A VÁRAK JELENSÉGE KŐNIG FRIGYES SZEMÉVEL

Kőnig Frigyes életművét mind az analitikus megközelítés, mind a változatosság jellemzi. Technikájában és témájában is gazdag. Egy tudományos megközelítést hoz létre, átfogó kutatás alapján. Kőnig művészete változatos eszközöket és gyakorlatokat foglal magába, többek között festészet, rajz, szobrászat és sokszorosított grafika. Eddigi munkássága során Kőnig Frigyesnek mintegy tizenöt különböző művészeti korszaka volt. Egy sorozatot befejez, amint a problematikáját megoldottnak tekinti és folyamatosan egyik sorozatból a másikba vált át. Egyetlen kivétel ezek között a Várak és erődítmények sorozat, mellyel már több mint harminc éve foglalkozik.
A Várak és erődítmények sorozat ceruzarajzokból és akvarell képekből áll. Kőnig a közép-európai várak és erődítmények egykori alakját rekonstruálja, az őskori időktől a 19. századig. Egy gyermekkori szenvedélyből kiindulva, ezek a munkák egy hatalmas gyűjteménnyé fejlődtek – mely talán a legátfogóbb ebben a témában Magyarországon. Munkáját romokra, helyszíni megfigyelésekre, régészeti leletekre, műholdas légifelvételekre és archív kutatásra alapozza, mely magában foglalja a régi katonai térképek, történelmi ábrázolások, szövegek és dokumentumok kutatását. Kőnig Várak és erődítmények sorozatának munkái egy kettősséget rejtenek: egyrészt ezek a rajzok lényegében szubjektív fikciók, másrészt történelmi forrásmunkákként funkcionálnak, melyek a művész aprólékos tudományos kutatásán és módszerén alapszanak. Ez azt eredményezi, hogy fikció és realitás rendhagyó módon létezik egymás mellett Kőnig munkáiban.
Jelen kiállítás és a vele együtt megjelent kötet egy különleges válogatást helyez előtérbe, mely a régi Magyar Királyság területén lévő oszmán-török erődítményeket foglalja magába. Kőnig megpróbálja megmutatni ábrázolásaival, hogy egy adott vár vagy erődítmény hogy nézett ki a kora újkorban, ennek a történelmi jelenségnek különféle szempontjait bemutatva. Kőnig gyakorlatára igen jellemző módon, a rajzok a komplexumok megjelenésének különféle időszakát ábrázolják, a 16-17. század folyamán. Ezáltal bemutatják a várépítészet folyamatos fejlődését csakúgy, mint a török és magyar építészeti stílusok közti kapcsolatot.

Kemal Orta
Kurátor

Képek

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események