BÁBSZÍNHÁZ, CIRKUSZ

Budapesti Bábszínház
Bárbozni bárhol, bármikor és bármivel lehet! A Budapesti Bábszínház  oldalán a társulat tagjai mutatják meg, miként lehet akár otthon létrehozni egy bábszínházat. Youtube csatornájukon pedig teljes előadásokat tesznek közzé.

Ciróka Bábszínház Kecskemét
Online térbe költözött a kecskeméti Ciróka Bábszínház. Az előadások a Facebook oldalukon, valamint a YouTube csatornájukon érhetőek el. A társulat színészei önálló produkciókon dolgoznak, amelyekkel heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek.

Fővárosi Nagycirkusz
Facebook oldalukon korábbi előadásokat tesznek közzé, illetve élő bejelentkezésekkel is várják a közönséget.

TulipánTündér Produkció
Álomutazó – Az Álomutazó mesemusical egy olyan világban játszódik, ahol már senki sem alszik, ezért senki nem is álmodik. Az emberek napi 24 órát dolgoznak, a gyerekek szinte az egész napjukat a suliban töltik, és csak azért mennek haza, hogy megcsinálják a házi feladatot. Az élet minden területét a mesterséges intelligencia irányítja, és még a pislogás is a hatékonyság elleni bűntettnek számít. A történet főhőse, Tomi a tízéves kissrác azonban egy álombárány segítségével harcba indul az álomvilág megmentéséért. A videó a 2017 karácsonyán a BOK csarnokban bemutatott előadás felvétele.
Főbb szerepekben: Stohl András, Szabó Győző, Radics Gigi, Hajdu Steve, Schell Judit, Keresztes Ildikó, Zsédenyi Adrienn, Falusi Mariann, Varga Viktor és Ábel Anita is, és a Tomit alakító ifjú színész, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium növendéke, Marinka Móric. Rendező: László Zsolt. A színházi előadás rendezője és koreográfusa: Juronics Tamás.
Az előadás ide kattintva érhető el.

KIÁLLÍTÁS

Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
Az Én kicsi szörnyem | My Little Beast - Online kiállítás már elérhető a Deák17 Galéria honlapján. A kiállítás középpontjában a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképei és az Én kicsi Szörnyem című rajzpályázat gyerekalkotásai állnak.

MESE, IRODALOM

BOOKR Kids Mesetár
A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids együttműködésének köszönhetően március 20-tól egy hónapon keresztül több mint 400 mese válik letölthetővé a koronavírus miatt otthon lévő családok számára tanuláshoz és szórakozáshoz Android és iOS készülékekre egyaránt. A Mesetárban olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és képességfejlesztő játékoknak. A történeteket ismert színészek keltik életre, többek között Molnár Piroska, Szacsvay László és Gálvölgyi János, így azok hangoskönyvként is élvezhetőek. A „Mesék tanuláshoz" polc kifejezetten az alsó és felső tagozatos gyermekek anyanyelvi nevelését segíti, míg az „Angol nyelven" szekcióban nyelvtanulást támogató könyvek jelennek meg, anyanyelvi színészek tolmácsolásában. Az alkalmazás ide kattintva érhető el.

Népmesetár
Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek. Az online gyűjtést ide kattintva lehet elérni.

Virtuális Diamúzeum
A virtuális Diamúzeum a legnagyobb magyar diafilm-gyűjteménnyel rendelkezik, melyben mindenki találhat kedvére való filmet. A gyerekek több mint 1300 diafilm közül választhatnak.  A filmeket ide kattintva lehet böngészni.

Minden napra egy mese
Minden nap 17:00 órától színészek tolmácsolásában hallható egy-egy magyar népmese a kezdeményezés Youtube-csatornáján.

Magyarság Háza mesedélelőtt
A Magyarság Háza Facebook oldalán minden vasárnap 10:00 órától mesedélelőttel várják a legkisebbeket.

Bezzeg a Töhötöm, ifjúsági film Somhegyi Béla 1977-es rendezésében elérhető ide kattintva. Ajánló: "Bezzeg az én Töhötöm utcai osztályom csengetés után is meg tudta várni, amíg befejezem a magyarázatot! Bezzeg a Töhötöm utcaiak nem tévesztették össze a folyosót a focipályával! Bezzeg a Töhötöm"... Joli néni, a fiatal osztályfőnök kezdi gyakran így a 6.b-hez intézett szózatait. Egyszer azt mondja: "Bezzeg a Töhötöm utcaiak szeretik a zenét!" Ezt már nem viseli el a 6.b önérzete, versenyre hívják azokat a "híres Töhötömöket".

Farkasházi Réka és a Tintanyúl
Farkasházi Réka, énekes rendszeresen mesékkel jelentkezik a Farkasházi Réka és a Tintanyúl Facebook-oldalon.

Szalóki Ági
Szalóki Ági, énekes, minden este 7 óra körül meséket mond a Facebook oldalán.

ZENÉS FOGLALKOZÁS, TÁNC

BonBon Matiné
A BonBon Matiné egy 15 éve létező, független kulturális műsorsorozat, melynek célja a kortárs és klasszikus kultúra megismertetése és megkedveltetése a gyerekekkel, első sorban zenei műsorokon keresztül. Érdemes követni Youtube csatornájukat, ahol komplett előadásokat tettek közzé, illetve Facebook oldalukon rendszeres hangszerismertető előadásokkal várnak minden korosztályt.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Tündérmese: Zenés-táncos mesejáték Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni... Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhattok a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ismét a mesék birodalmában kalandozik, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi kultúra legszebb gyöngyszemeivel sok-sok tánc és zene kíséretében.
Díszlet: Bátonyi György Jelmez: Papp Janó Zenei munkatársak: Árendás Péter, Papp István Gázsa A mesét színpadra írta: Zs.
Vincze Zsuzsa Zeneszerző: Rossa László Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán. Az előadás ide kattintva érhető el.
Sárkánymese – A Magyar Nemzeti Táncegyüttes korábbi sikeres mesedarabjai után most egy újabb kalandra hívja a gyerekeket: ismét a magyar népmesék, népzenei- és néptánc kincsünk csodálatos világában kalauzolja a közönséget a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Youtube csatornáján, ahol többek között Sárkánymese című előadásuk is megtalálható Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán rendezésében. Az előadás ide kattintva érhető el.

KREATÍV, RAJZ

Szépművészeti Múzeum
Képvarázs – letölthető színezőkkel! Ha szereted az állatokat, lenyűgöznek a sárkányos történetek vagy érdekel a királylányok élete, akkor tarts velünk. Minden állomáson vár egy meglepetés, egy izgalmas feladat. A színes ceruzáidat készítsd elő! A képek története és a színezők ide kattintva érhetők el.

OKTATÁS

Oktatási Hivatal
A Tantermen kívüli, digitális oktatást támogató hasznos anyagok gyűjtemánye ezen a linken elérhető.

Szent Korona és koronázási kincseink nyomában
MTA BTK TTI Lendület Szent Korona Kutatócsoport - Filmever Stúdió által 2016-ban Bárány Krisztián rendezésében készült ismeretterjesztő filmet ide kattintva tekinthetik meg.

Médiaklikk
A digitális oktatást segítő online tananyagok videótára ide kattintva böngészhető.

ÁLLATMEGFIGYELÉS

Vadmadár kamera
A MAVIR élő közvetítése ide kattintva elérhető. Egy nagyfeszültségű távvezetékoszlopra kihelyezett műfészek lakóit lehet a nap 24 órájában nyomon követni.

Madarles.hu
Az oldalon számos bekamerázott madárfészkeket és etetőket lehet élőben nyomon követni ide kattintva.

Fővárosi Állat- és Növénykert
A fővárosi állatkert lakóinak életét is figyelemmel kísérhetjük az internetről. Aki kíváncsi a fókák, orángutánok, zsiráfok, elefántok és más állatok mindennapjaira kattintson ide.