KIÁLLÍTÁS, VIRTUÁLIS SÉTA

Szépművészeti Múzeum
A Kelet vonzásában-Japonizmus az Osztrák-Magyar Monarchia metszeteinek tükrében c. tárlat most a virtuális térben is bejárható. A kiállítás a Monarchia központjaiban a századfordulón újjászülető fametsző művészetben nagy szerepet játszó japán inspirációt állítja a középpontba. Útvonaltippünk 18 műtárgy részletes elemzésével vezet végig a tárlaton, a kiállításon szereplő további műveket pedig ide kattintva lehet megtekinteni.

Magyar Nemzeti Galéria
A galéria kiállítóterme folyamatosan bővül, mivel kiemelt célja, hogy a nemzeti közgyűjteményünk digitálisan is közvagyon legyen., minél többen ismerhessék meg akár online a kiállított műtárgyakat. Változatok a realizmusra - Munkácsytól Mednyánszkyig c. kiállítás online bejárható a galéria honlapján ide kattintva.

Iparművészeti Múzeum
A múzeum 2020. december 31-ig felújítás miatt zárva tart, azonban közel 42.000 műtárgyat online is meg lehet tekinteni az alábbi linken.

Magyar Nemzeti Múzeum
Ismerjék meg a múzeum történetét és tegyenek egy virtuális sétát az épületben, mely során megtekinthetik a múzeum számos érdekes állandó kiállítását. A tárlatok ezen a linken érhetőek el.

Petőfi Irodalmi Múzeum
A múzeum több kiállítását is online elérhetővé tette a nagyközönség számára. Petőfi Sándor életművének emléket állító állandó kiállítását tette online elérhetővé, melyet ide kattintva tekinthetnek meg. Az életmű megismertetése mellett zenei anyagok és más képzőművészeti tárgyak is bemutatásra kerülnek, mely alapján tökéletes képet kaphatunk az 1800-as évek mindennapjairól.
A magyar irodalom másik nagy klasszikusának, Arany Jánosnak emléket állító tárlat is ide kattintva bejárható a virtuális térben, melyen a költő kevésbé ismert arcát is megismerhetik a látogatók.
2017-ben Szabó Magda 100. születésnapjának alkalmából nagyszabású kiáűllítást rendezett a múzeum, melynek anyagai szintén online megtekinthetők ezen a linken.
„Motívumokról, a melódiákról, a ritmusról, szóval ezekről az úgynevezett formai, zenei alakulatokról nem lehet beszélni. Ki kell nyitnunk a fülünket, a szívünket, be kell állítanunk a lelki tükörrendszerünket, amellyel először a benyomásokat, másodszor saját magunkat a művészi élvezés pillanatában, és harmadszor a vizsgálódó énünket figyeljük meg, és akkor nem fog érdekelni semmi más bennünket, mint az, hogy kicsoda Strauss Richárd, és hogy kik vagyunk mi magunk, és hogy ami eközben esik, jó vagy rossz-e?" Csáth Géza Csáth Géza virtuális tárlatvezetése ide kattintva elérhető.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
A múzeum online tartalmakkal, új blogbejegyzésekkel és más érdekességekkel jelentkezik minden héten a honlapján.

Festetics Kastély Keszthely
A barokk stílusú Helikon Kastélymúzeum lenyűgöző termei online is látogathatóak. Ide kattintva léphet be az épület 19 helyiségébe.

Aquincumi Múzeum és Régészeti Park
Fedezze fel az Aquincumi Múzeumot! A virtuális túra indításához kattintson ide.

Kassák Múzeum
A karantén idejére online formában ingyenesen elérhetőek a Kassák Múzeum kiadványait, amelyek ide kattintva érhetőek el.

Kiscelli Múzeum
A 2015-ben készült virtuális bejárásonak köszönhetően két nagy sikerű időszaki kiállítást tekinthető meg. A Holttest az utazókosárban, valamint A Mágnás Elza-rejtély és a Babakiállítás itt látható online.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
A múzeum honlapján időről-időre közzétesznek virtuális kiállításokat, olyan különálló digitális tartalmakat, ahol szakemberek egy témát járnak körbe, sok-sok digitális forrással is kiegészítve az ismeretterjesztő szövegeket. Ezen kívül Youtube csatornájukat is érdemes követni, ahol érdekes ismertetők és rövidfilmek várják az érdeklődőket.

Gyulai Vár
Látogasson el online a Gyulai Várba! Otthonról bepillantást nyerhetünk a Gyulai Vár belső és külső tereibe, a barangolást ide kattintva lehet megkezdeni.

Gyulai Almássy Kastély
A kiállítóhely határozatlan ideig zárva tart, de a kiállítás online is látogatható! A virtuális túra itt kezdődik.

Erkel emlékház
Lépjen be Erkel Ferenc szülőházába az otthonából! A kiállítást jelenleg nem lehet látogatni, de ide kattintva virtuális túrát tehet a zeneszerző egykori otthonában.

Fűvészkert
Tegyen egy sétát a Fűvészkertben online! A túrákat tudományos, normál és könnyített verzióban is el lehet érni, továbbá be lehet állítani azt, hogy melyik évszakban szeretné felfedezni a Fűvészkert kincseit. A túra ide kattintva kezdődik.

Bory vár
A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. A virtuális sétát ide kattintva lehet megtenni.


FILM

Magyar Nemzeti Filmarchívum
Méltatlanul elfeledett mesterművek és örökzöld közönségkedvencek. Közismert, sokat elemzett, díjakkal elhalmozott alkotások és titkos tippek. Filmek, amelyeket mindenkinek ismernie kell. A Filmarchívum válogatása valamennyi filmtípusra kiterjed: egészestés játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk is szerepelnek benne, a kezdetektől napjainkig.

Závada Pál Jadviga párnája című nagysikerű regénye filmadaptációja elérhető ide kattintva.


 

IRODALOM ÉS TUDOMÁNY

Alföld Folyóirat
A rendkívüli helyzetre való tekintettel az Alföld áprilisi száma kizárólag online jelenik meg, amelyet ide kattintva lehet letölteni.

Artmagazin Online
Az Artmagazin tizedik évfolyamában járó, havonta megjelenő művészettörténeti magazin. A kiváló művészettörténészek és műkritikusok által írt cikkeink egyaránt kielégíti az olvasmányos szövegekre váró műkedvelők és a művészettörténeti ritkaságokra vadászó szakmabeliek érdeklődését. Az online magazint ide kattintva, az archívumot pedig ide kattintva lehet elérni.

Országos Széchenyi Könvytár
A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legnagyobb multú magyar, nyilvános, online digitális könyvtári gyűjtemény, melyben több mint 300 szabadon letölthető hangoskönyv található a linkre kattintva.

Hangoskönyvek és komolyzene a Rádióarchívumból
Az MTVA Archívuma több száz hangoskönyvet és komolyzenei művet tesz elérhetővé. A választékban kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok, mesék és komolyzenei mávek egyaránt megtalálhatóak.

1749 Online Világirodalmi Magazin
Május elején új irodalmi portál jelent meg a hazai kulturális-irodalmi térben. Az 1749 Online Világirodalmi Magazin hiánypótló szándékkal jött létre, a korábbi világirodalmi lapok megszűnésével keletkezett űrt szeretné betölteni, valamint közelebb hozni a külföldi irodalmak izgalmas szövegeit és alkotóit a magyar olvasóközönséghez.


ZENE, TÁNC

Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza több koncertfelvételt tett elérhető online. Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes 2003-as koncertje a Zeneakadémián ide kattintva érhető el.
A Csík Zenekar 15 éves jubileumi koncertfelvétele pedig itt érhető el.

Fesztiválzenekar
Karanténestek címmel online követhető kamarakoncerteket tart a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván, a Fesztiválzenekar zeneigazgatója szerint „zenére szükség van, ilyenkor még inkább". A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak, hogy a nagyzenekari hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni. A Karanténestek megtekinthetők a BFZ oldalán, és a zenekar Facebook oldalán – amíg lehetséges – minden este 19:45-kor.

MÜPA
A Müpa honlapján alkalmankánt akár élőben is követhetnek egy-egy komolyzenei koncertet, Facebook és Youtube csatornájukon pedig virtuális hangversenyekre invitálják a közönséget.


SZÍNHÁZ

Katona József Színház
Érdemes követni a Katona József Színház Facebook oldalát és YouTube csatornáját, ahol teljes előadásokat tesznek közzé.

Miskolci Nemzeti Színház
A kialakult helyzetre való tekintettel a miskolci teátrum úgy döntött, hogy nem szeretné színházélmény nélkül hagyni a közönséget, valamint az érettségire készülő diákoknak is szeretne segítséget nyújtani. Éppen ezért minden héten csütörtökön elérhetővé teszi korábbi előadásainak egyikét a Facebook oldalukon.

Vígszínház
A Padlás – A Vígszínház legendás előadása, bemutató 1988. január 27-én volt. Ez a felvétel akkoriban készült, még az első szereposztással. A darab mai napig műsoron volt, az eredeti szereposztásban Sünit játszó Igó Éva azóta is szerepel a darabban, igaz Mamóka szerepében. A tragikusan fiatalon elhunyt Kaszás Attila felejthetetlen alakítása Rádiós szerepében is látható ezen a felvételen. Az előadás ide kattintva érhető el.
Madách Színház
Játék a kastélyban, 1984-es felvétel – Vígjáték 3 felvonásban. Felejthetetlen alakításokkal... Márkus László, Zenthe Ferenc, Tóth Enikő, Csernák János, Lőte Attila, Horesnyi László, Lesznek Tibor. Az elődadás ide kattintva érhető el.

Budapesti Operettszínház
A Rómeó és Júlia 2005-ös előadása ide kattintva érhető el.
A Csárdáskirálynő 2009-es előadása ide kattintva érhető el.
Mágnás Miska – A Mágnás Miska a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb műve, mely újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor olyan pompás, örökzöld számainak, mint például A nő szívét ki ismeri, az Úgy szeretnék boldog lenni vagy a Cintányéros cudar világ.A 2019-es előadás felvétele ide kattintva érhető el.

Dumaszínház
Kormos Anett önálló estje elérhető a Dumaszínház YouTube-csatornáján.
Felméri Péter önálló estje elérhető a Dumaszínház YouTube-csatornáján.
Kőhalmi Zoltán – Én, Kőhalmi Zoltán önálló estje elérhető a Dumaszínház YouTube-csatornáján.