'Konstantinápoly Budapesten" - A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében címmel nyílt kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben 2019. november 28-án. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, illetve az intézet közös kiállítása a Budapest Lágymányos területén 1896–1897 közt állt „Konstantinápoly Budapesten" elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását mutatja be. Kovács Máté Gergő, Kiss Zsuzsanna Emília és Rabb Péter, a kiállítás kurátorai kiemelték, hogy a tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes eddig ismeretlen iratanyagát és terveit, melyet a kiállításhoz kapcsolódó kutatás során találtak meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai között. Szintén először került sor az épületegyüttessel kapcsolatos, a magyarországi gyűjteményekben fellelhető vizuális és tárgyi anyagok (hirdetések, plakátok), valamint a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatására. A kiállítás részét képezi egy ritkaságnak számító és az épületegyüttes megnyitásakor osztogatott eredeti emlékérem is

Az 1896-ban Gerster Károly által tervezett épületegyüttes, amely „Konstantinápoly Budapesten" néven nyitott meg, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai (maghrebi), vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban napjainkig fennmaradt. Napjainkban pedig a területen egy új lakóövezet - városrész fejlesztése, építése folyik.

A kiállítás a Budapest Főváros Levéltára, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és Tervtára, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, illetve Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum történeti térképei, tervei, filmjei és képei segítségével ad áttekintést az épületegyüttes történetéről. A kurátorok és a kiállítás szervezőinek reményei szerint a tárlat 2020-ban Budapesten is bemutatásra kerülhet.

A kiállítás az Isztambuli Magyar Intézet „Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube" című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.

Kiállításunk január 12-ig várja az érdeklődőket.

A belépés díjtalan.