2017. szeptember 30 - október 22. között került megrendezésre a 4. Beşiktaşi Nemzetközi Fotófesztivál, melyen idén több magyar művész is képviselte hazánkat. Sopronyi Gyula, Fátyol Viola és Pályi Zsófia nagy sikerű, díjnyertes alkotásait Beşiktaş főterein több ezer érdeklődő tekinthette meg. A FotoIstanbul Fesztivál együttműködésével, október 3-án nyílt meg a V4 magyar elnökségének isztambuli programsorozata is. Az est első felvonásaként egy szakmai kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a közép-európai fotós szakma kihívásait mutatta be Virágvölgyi István és Sopronyi Gyula magyar, David W. Cerny cseh, és Slevin Aaron lengyel fotográfus, szakértő. A szakmai érdeklődőket vonzó beszélgetést követően Hendrich Balázs főkonzul beszédével Magyarország hivatalosan is megkezdte elnökségi programjainak sorát. A megnyitó zárásaként a Flapper Swing nevű isztambuli, ám lengyel és cseh tagokkal bíró jazz banda koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők.

Képek

Sopronyi Gyula (1974, Budapest) a hazai és nemzetközi fotós szakmában elismert fotográfus. 1997 és 2011 között 17 alkalommal díjazták munkásságát a Magyar Sajtófotó Pályázaton és kétszer nyerte el az Év Fotóriportere díjat, 2011-ben Balogh Rudolf­ díjjal tüntették ki. 2008-ban bejutott a híres, londoni Magnum ügynökség Masterclass osztályába, ugyanebben az évben lett szabadúszó fotográfus. Többek között olyan külföldi sajtóorgánumoknak készített anyagokat, mint a The New York Times, COLORS Magazine, Huffington Post. Közel­keleti háborús konfliktusokról tudósító képei élénk nemzetközi figyelmet kaptak. 2011 és 2013 között az ENSZ Menekültügyi Hivatalának fotósa volt. Az utóbbi évek sorozatai egyfajta művészi debütnek, de legalábbis egy alkotói pálya határozott újrapozicionálásának tekinthetők. Floating Aspect címmel 2015-ben nyílt egyéni kiállítása Párizsban, valamint a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Ugyanebben az évben elnyerte az először meghirdetett Robert Capa Nagydíj ösztöndíját Kilencven perc című sorozatáért. 2016-ban jelölték a Prix Pictet nemzetközi díjra.

Pályi Zsófia 1982. augusztus 1-jén született. Fotográfusként és multimédia szerkesztőként dolgozik Budapesten. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia képzésén szerezte BA diplomáját, korábban az ELTE portugál-kommunikáció szakpáron szerzett MA diplomát. Utóbbi szakon Andreas Gursky munkásságáról és a kortárs fotográfia reprezentációjának kérdéséről írta szakdolgoztát. Kilenc éven át dolgozott fotóriporterként az Origo internetes portálnál. Az elmúlt évben szabadúszó fotósként folytatta munkáját, különböző magazinoknak fotózik, valamint saját, személyes projekteken dolgozik. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, aminek vezetőségi tagja is volt 2013-tól ez év áprilisáig. Tagja az osztrák Anzenberger Agency szervezetnek. Több díjat is nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, többet között a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó különdíjat. Háromszor nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. 2013-ban a Fotóporta nemzetközi portfólió konzultációjának fődíjasa. 2014-ben meghívást kapott és részt vett a nemzetközi Danube Revisited programban, a korábbi Inge Morath-díjas fotográfusokkal. Képei számos hazai és nemzetközi újságban megjelentek, a megrendelők között szerepel többek között a Marie Claire, a New York Times, CNN Photo Blog, Vice Uk, Al Jazeera, UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztossága). Részt vett Ian Berry fotográfus által vezetett Magnum Workshopon a Capa Központban. Balaton című sorozata Couep de Coeur ANI jelölést kapta 2014-ben a Perpignan Fotófesztiválon.

Fátyol Viola 1983-ban debrecenben született. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Munkáival több hazai és nemzetközi díjat is nyert, többek között 2016-ban Capa Nagydíjat kapott.